Вільноандріївська ЗОШ
Середа, 01.04.2020, 10:40
ГоловнаРеєстраціяВхід Вітаю Вас Гость | RSS

Меню сайту

Категорії розділу
Це цікаво [18]
Наші доробки [72]
Не пропустіть! [42]
Привітання [40]
Клас-інформ [230]
Дати, свята [87]
Наші випускники [5]
Тільки для дорослих! [14]
Територія пам'яті [33]

Календар
«  Серпень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Свята і дати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Слідкуй за Місяцем
Фазы Луны на RedDay.ru (Запорожье)

Банери

Головна » 2017 » Серпень » 7 » Пам’ятка щодо попередження отруєнь грибами
08:48
Пам’ятка щодо попередження отруєнь грибами

Гриби - це одне з найцікавіших і найтаємніших явищ природи, цінний харчовий продукт, однак серед грибів багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з'їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50 % випадків.

 

Симптоми грибного отруєння різні:

1. Характерні ознаки отруєння - нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла - з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв з сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.

2. Симптоми отруєння - галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності - з'являються через півгодини - дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.

3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг - все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов'язково треба мити руки після дотику з грибами. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.

 

 

Профілактика отруєння грибами заключається у наступному:

  1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.
  2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.
  3. Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів.
  4. Не збирайте ніяких грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон.
  5. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.
  6. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.
  7. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
  8. Обов'язково перевіряйте гриби на радіоактивність.
  9. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.

 

Принесені додому, гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в'ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покритий слизом. Гриби повинні бути в день чи збору не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.

 

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

 

Перша допомога при отруєнні грибами.

  1. Викличте «швидку медичну допомогу».
  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

 

Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а особливо алкогольні напої, молоко (це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику), займатися будь-якими іншими видами самолікування.

 

Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

За матеріалами з інтернету

Категорія: Не пропустіть! | Переглядів: 245 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Наше опитування
Хто до нас завітав?
Всього відповідей: 779

Плакати, колажі

Форма входу

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

ПОГОДА

Наш час :)

Міні-чат

Вільноандріївська ЗОШ © 2020 Безкоштовний хостинг uCoz